15 oktober 2017: Leven in Grootmoeders tijd

Wassen op de hand 1937Lezing i.h.k.v. de Maand van de Geschiedenis

Ingeborg Wind schreef negen delen in een serie 'Het vergeten landleven' over nostalgisch Nederland, uitgegeven bij Terra Lannoo in Arnhem. Deze fraaie boeken, vol prachtige foto's laten zien hoe snel Nederland is veranderd vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw. 

Over 'Leven in grootmoeders tijd' geeft Ingeborg Wind een lezing. De mooie foto's worden vertoond en brengen vaak eigen herinneringen naar boven. Ook speelt het dagboek van haar eigen oma, destijds boerin in de omgeving van Hardenberg, een belangrijke rol. Zo komt geschiedenis echt tot leven!

Bibliotheek Emmen | zondag 15 oktober | 13.30 uur | € 3,50 (€ 5,00 voor niet-bibliotheekleden)

Kaarten kunnen hier online worden besteld. U kunt ook reserveren via de e-mail of bellen met 0591-681444.

4 november 2017: De ontdekking van de hemel

In het kader van de Harry Mulisch Festival 2017.

ontdekkingTwee engelen krijgen de opdracht om de originele Tien Geboden weer terug te laten keren naar de hemel en ontwikkelen een meesterlijk plan om hun doel te bereiken. Hun plan begint bij de ontmoeting op aarde van twee zeer bijzondere mannen: astroloog Max Delius en de excentrieke linguïst Onno Quist. De mannen zijn meteen boezemvrienden en laten alleen de celliste Ada toe in hun hechte vriendschap. Ada, Max en Onno maken een reis naar Cuba waar Ada zwanger raakt van Quinten, wiens vader zowel Max als Onno kan zijn. Is dit bijzondere viertal in staat om de opdracht van de engelen uit te voeren?

Regie:Jeroen Krabbé, met o.a. Stephen Fry, Greg Wise en Flora Montgomery.

Bibliotheek Emmen | zaterdag 4 november | 13.30 uur | € 1,00 (€ 2,50 voor niet-bibliotheekleden)

Kaarten kunnen hier online worden besteld. Het is niet mogelijk te reserveren. De film is toegankelijk vanaf 16 jaar!

30 augustus 2017: Foam stempels maken

foamWorkshop in Emmen voor kinderen van 7 t/m 12 jaar

Een leuke workshop onder leiding van Githa Hessels, waarin kinderen leren over druktechnieken. Er wordt een afbeelding in foam rubber gekrast en vervolgens wordt de afbeelding afgedrukt met een echte drukpers. Deze techniek lijkt op linosnede maar er komt geen guts aan te pas. We werken met blockprint wat op waterbasis is. Maar het wordt wel aangeraden om oude kleren te dragen. Schorten zijn aanwezig. Van de beste afdruk maken we een mooi werkstukje. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wees er dus snel bij, want VOL = VOL.

Bibliotheek Emmen | woensdag 30 augustus | 13.30 uur | € 3,50. Vooraf aanmelden is verplicht. Dit kan via de mail of telefoon: 0591-681444. U kunt ook rechtstreeks uw kaarten hier online bestellen.

22 oktober 2017: Boeren in Drenthe

Lezing i.h.k.v. de Maand van de Geschiedenis

Boeren in drentheDrenthe en boeren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De eerste boeren woonden in Drenthe en nog steeds worden veel dorps- en stadsgezichten bepaald door Brinken, Essen en niet te vergeten de Marke. In deze lezing wordt er stil gestaan bij de archeologisch en historische waarden van de boeren in Drenthe.

Provinciaal historicus Michiel Gerding neemt u met boeiend beeldmaterieel mee naar het ontstaan van de Drentse dorpen. Gerding vertelt over het Drentse platteland, over het prille ontstaan van de esdorpen vanuit de Vroege Middeleeuwen met hun zelfstandige en vaak eigenwijze boeren. Over hun bestuursvorm 'De Marke'. Wie waren de bewoners van toen, de boeren van toen? Hoe kwamen zij aan de kost? Hoe kwam Drenthe tot bloei?

Bibliotheek Emmen | zondag 22 oktober | 13.30 uur | € 3,50 (€ 5,00 voor niet-bibliotheekleden)

Kaarten kunt u hier online bestellen. Reserveren kan via de mail of door te bellen naar onze klantenservice (0591-681444)

Kaarten bestellen

button ticketwise

26 juli 2017: Stopmotion Animatie

Stop motion 450x570Workshop in Emmen voor kinderen van 8 t/m 14 jaar

Je bent nog niet op vakantie en je zoekt iets leuks en uitdagends? Dan ben je bij de workshop aan het juiste adres.

Bij stopmotion animatie maak je frame voor frame een verhaal in beelden. Als je de reeks beelden achter elkaar afspeelt ontstaat er bewegend beeld. Met simpele middelen als papier, whiteboard en klei kun je korte stopmotion animaties maken. Je schrijft zelf een verhaal rond het thema ‘Vakantie’ dat je in een storyboard zet, maakt de beelden en het geluid. Je doet dat in een klein groepje met een eigen animatie-studio .De film die je maakt krijg jij natuurlijk zelf mee en kun je online delen met vrienden en familie.

Deze workshop is bedoeld voor kinderen van 8 t/m 14 jaar! Er zijn slechts een beperkt aan plaatsen, dus wees er snel bij! (VOL = VOL)

Bibliotheek Emmen | woensdag 26 juli | 13.00 uur | € 5,00. Vooraf aanmelden is verplicht. Dit kan kan via de mail of de telefoon: 0591-681444. U kunt ook rechtstreeks uw kaarten hier online bestellen.

19 november 2017: Vanitas - Vergankelijkheid in de kunst

Vanitas Egbert JonkersHet vergaan van de mens en onze omgeving is altijd een fascinatie van mensen geweest. We worden weemoedig van het idee dat alles vergaat of we proberen onszelf eeuwig jong en mooi te houden met crèmes en sport.

In de kunst is dit ook een veelvoorkomend onderwerp en fascineert veel kunstenaars. Vroeger gaven we de vergankelijkheid in geschilderde stillevens met schedels weer maar over de loop van de jaren is dit verandert. Wat is Vanitas? Hoe is de Vanitastraditie ontstaan en hoe heeft het zich ontwikkeld? En wat voor uitwerking heeft dit gehad op de hedendaagse kunstenaar? Dit komt u te weten tijdens deze lezing

De lezing wordt gegeven door Egbert Jonkers (Master in Fine Arts) en Tessel de Jong (creatief therapeut) en is samengesteld in combinatie met een expositie over vergankelijkheid in de bibliotheek Emmen.

Bibliotheek Emmen | zondag 19 november | 13.30 uur | € 3,50 (€ 5,00 voor niet bibliotheekleden)

Kaarten kunnen hier online besteld worden. Reserveren kan via de mail of bellen naar de klantenservice (0591-6981444)