Taalpunt vrijwilligers

taalpunt logost. lezen en schrijven logoHet Taalpunt Emmen & Klazienaveen zoekt enthousiaste taalvrijwilligers.

Er zijn veel mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal en daardoor problemen hebben in het dagelijks leven. Formulieren invullen, de dokter begrijpen, ondertiteling op tv lezen…  Het zijn maar een paar voorbeelden.

U kunt deze mensen een stap verder helpen zodat hun wereld groter wordt. Voor u zelf  kan dit zinvolle werk heel verrijkend zijn en veel voldoening geven. 

 

Wat kunt u doen?
U gaat laaggeletterde volwassen mensen van Nederlandse afkomst of mensen met een migratie achtergrond helpen bij het beter leren lezen en schrijven. Dit kan op verschillende manieren.

 

      1. U begeleidt 1 op 1 een laaggeletterde volwassenen om beter Nederlands te leren spreken, lezen en schrijven en eventueel beter te rekenen en digi-vaardigheden te versterken.

 

Of
     2. U begeleidt, evt. samen met een andere vrijwilliger, een klein groepje mensen om beter Nederlands te leren spreken, lezen en/of schrijven en eventueel beter te rekenen en
        digi-vaardigheden te versterken.

 

 Of
    3. U begeleidt een specifieke groep, namelijk vrouwen.                                                                                         
        Uit onderzoek blijkt dat er een groot verschil bestaat tussen mannen en vrouwen op het gebied van de basisvaardigheden lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.
        Daarnaast is 71% van de laagopgeleide vrouwen economisch niet zelfstandig. Deze vrouwen kunnen vaak moeilijk aan een baan komen, leven ongezonder en zijn ongelukkiger
        dan vrouwen die dit wel goed kunnen.


Doe u mee?
Dan volgt er een training om de cursisten zo goed mogelijk te begeleiden. Deze training bestaat uit 4 dagdelen en hierin krijgt u de handvatten om de volwassen cursisten te begeleiden, aansluitend bij hun leerdoelen, werkvormen, etc. Deze training wordt verzorgd door de taalpuntcoördinator van Emmen & Klazienaveen of een trainer van de Stichting Lezen & Schrijven. Deelname en de lesmaterialen zijn gratis. 

 

Wat vragen we?
U heeft minimaal MBO4 niveau op het gebied van basisvaardigheden, bent geïnteresseerd in mensen en kunt goed luisteren. U respecteert gewoonten en gebruiken van anderen, beheerst de Nederlandse taal goed, en u bent flexibel en geduldig. Ervaring in het onderwijs is een pré, maar zeker geen voorwaarde. De lessen duren gemiddeld 1 tot 2 uur; daarnaast heeft u tijd nodig voor de voorbereidingen. Reken dus op een dagdeel in de week. Wij vragen u om dit vrijwilligerswerk minimaal een half jaar te doen.
Natuurlijk bieden wij ook hulp aan u bij de uitvoering hiervan.
Contact
Wilt u meer informatie of wilt u zich meteen aanmelden als vrijwilliger?
Neem dan contact op met : Ria van der Werf, Taalpuntcoördinator Emmen & Klazienaveen taalpunt@bibliotheekemmen.nl

Nieuw in de bibliotheek

Uitgelicht

 • Lezing van Eric van Gils, auteur van de Bep en Bas boekjes

  bep en bas op de boot in de zonEric van Gils wist zijn hele leven dat hij anders was, maar niet waarom en waardoor. Pas na de geboorte van zijn zoon Daan, die al vroeg de diagnose autisme kreeg, begon hij dingen in het gedrag van zijn zoon te herkennen. In 2014 kreeg hij zelf de diagnose autisme.

  Eric schrijft boekjes over Bep en Bas. De verhalen bevatten veel patronen, structuur en herhaling. De verhalen van Bep en Bas zijn vooral bedoeld om alle kinderen, dus niet alleen autistische, structuur en rust te geven. De laatste pagina van ieder boekje in de reeks is volledig identiek met exact dezelfde tekst en tekening. Dat geeft autistische kinderen een duidelijk signaal dat het verhaal is afgelopen.

  Lees meer...
 • taalpunt logost. lezen en schrijven logoHet Taalpunt Emmen & Klazienaveen zoekt enthousiaste taalvrijwilligers.

  Er zijn veel mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal en daardoor problemen hebben in het dagelijks leven. Formulieren invullen, de dokter begrijpen, ondertiteling op tv lezen…  Het zijn maar een paar voorbeelden.

  U kunt deze mensen een stap verder helpen zodat hun wereld groter wordt. Voor u zelf  kan dit zinvolle werk heel verrijkend zijn en veel voldoening geven. 

   

  Lees meer...
 • vrijheidslezingDe bibliotheken van Assen, Hoogeveen en Emmen organsieren vrijheidslezingen

  In aanloop naar en tijdens de viering van 5 mei worden er in 10 provincies in Nederland Vrijheidscolleges georganiseerd. Zo ook in de provincie Drenthe, waar zowel in de bibliotheken van Assen, Emmen en Hoogeveen als op het Bevrijdingsfestival in Assen lezingen worden gehouden door bekende opiniemakers. Dit zijn Simone van Saarloos, Boris van der Ham, Dolf Jansen en Prem Radhakishun. Alle vier de sprekers geven een lezing over een onderwerp binnen het thema ‘de fundamenten van de democratie’. Een thema dat juist nú belangrijk is als onderdeel van het maatschappelijke debat.

  Lees meer...

Nieuws van de bibliotheek

Bezig met laden...

Gastlenen in heel Nederland

Je kunt nu ook lenen bij alle bibliotheken in Nederland. Kijk bij gastlenen.

Laaggeletterdheid

Eén op de negen Nederlanders is laaggeletterd. Hier lees je wat laaggeletterdheid inhoudt en wat de Bibliotheek en de overheid er tegen doen.

Meer over laaggeletterdheid

Belastingaangifte in de Bibliotheek

Belastingaangifte doen? Kom naar de Bibliotheek!

Meer over belastingzaken in de Bibliotheek

Jaarverslag 2016

voorblad jaarverslagOnlangs is het jaarverslag 2016 verschenen.  Een jaar waarin weer veel  is gebeurd. Naast uitlenen en het ondersteunen van de klanten bij hun zoektocht naar informatie werden er ruim 600 grote en kleinere activiteiten uitgevoerd. Ook werd het grote project ‘Emmen Telt mee met Taal’ gestart en werden er twee Taalpunten geopend. Aan het eind van het jaar vond de landelijke certificeringsaudit plaats waar de Bibliotheek Emmen een goed resultaat behaalde. U leest er alles over door te klikken op de afbeelding hiernaast.

Aanmelden cursus Digisterker

Geef je hier op voor de cursus Digisterker: werken met de e-overheid in Emmen.

Aanmelden Digisterker

Ons sprookje van april

Flowa Betoverend Mooi 2

Op de foto staat Bram als Klein Duimpje uit het gelijknamige sprookje. Hij is één van de twaalf prijswinnaars van onze actie 'Betoverend Mooi'. Iedere maand staat hier een andere prijswinnaar. 

 
banner lid worden vrouw
 
cursus algemeen squarebanner 330
 
banner bibiotheekmaaktjerijker

Agenda

Bezig met laden...

Evenementenkalender

Bezig met laden...
 
pressreader oranje
 
banner digisterker
 
Banner biebpanel

De bieb op Twitter