Lezing en documentaires over Noord-Korea in Bibliotheek Emmen

In zijn lezing ‘De verbeelde werkelijkheid’ op zaterdag 9 maart a.s. neemt drs. Marc Roth je mee naar het meest gesloten land ter wereld: Noord-Korea. Met zijn reisorganisatie ‘Roth Spark Travel’ organiseert hij reizen naar dit land, waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet bezoeken kunt. Deze lezing vindt plaats in de bibliotheek aan het Noorderplein in Emmen en start om 14.00 uur

Tijdens georganiseerde reizen bezoek je plekken, plaatsen en dingen waar Noord-Korea zelf trots op is en ogenschijnlijk lijkt alles van bovenaf geregisseerd. Je mag niet alleen de straat op en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur. Maar als je alleen, of met een kleine groep, bent zijn er soms mogelijkheden om ‘buiten de gebaande paden’ te gaan.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en uithangbord van het land transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de werkelijkheid die we te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’?

In deze lezing geeft Marc Roth een inkijkje in ‘werelds meest gesloten samenleving en ontdek je dat Noord-Korea meer is dan alleen maar ‘verbeelde werkelijkheid’.
De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben en natuurlijk de eigen ervaringen van Marc als bezoeker van Noord-Korea.

Twee documentaires over Noord-Korea

Voorafgaande aan de lezing worden er twee documentaires over Noord-Korea vertoond. Beide films zijn vrij toegankelijk

The Game of their Lives

Een BBC-documentaire over het nationale voetbalteam van Noord-Korea, welk tijdens de wereldkampioenschappen van 1966 in Engeland tot in de kwartfinale kwam. De film bestaat onder andere uit interviews met oud-spelers en met Engelse voetbal fans en voetbalkenners.
Deze documentaire start om 10.15 uur.

Crossing the Line

Een Britse documentaire (2006) over James Dresnok. Dresnok deserteerde in 1962 uit het Amerikaanse leger en leefde sindsdien in Noord-Korea. De film laat zijn leven zien in Pyongyang en spreekt over zijn jeugd, zijn desertie, zijn leven in een vijandig land met zijn vrouw en kinderen
Deze documentaire start om 12.00 uur.