Bijzondere lezingen rondom het thema ZIJ/HIJ

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht. In oktober 2019 staat het thema Zij/Hij centraal. Ook in de Bibliotheek van Emmen en Klazienaveen!

De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen, gaan wij op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen. Want een completer beeld leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid in onze blik op verleden én heden. Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere. Van heksenvervolgingen tot de moedermavo en van Jacoba van Beieren tot Saartjie Baartman.

Op verzoek van de bibliotheek hebben kunsthistoricus Margaret Breukink en oud-journalist Marscha van Noesel speciaal voor de gelegenheid een lezing samengesteld rond het thema ZIJ/HIJ.

Lezing: 'Onterecht over het hoofd gezien' (5 oktober 2019)

In deze lezing over vrouwelijke kunstenaars uit de kunstgeschiedenis gaat Margaret Breukink in op de rol die vrouwen door de heen in de kunst hebben gespeeld. Anders dan de reguliere kunstgeschiedenis doet geloven, zijn er altijd vrouwelijke kunstenaars geweest. Ze raakten echter in vergetelheid of verdwenen in de schaduw van de ‘grote meesters’. Niet omdat vrouwen geen goede kunstenaars zijn, maar omdat ze tot in de 20ste eeuw nauwelijks serieus werden genomen in de kunstwereld. Alles was erop gericht om vrouwen zoveel mogelijk uit te sluiten. Meer informatie over deze lezing in Klazienaveen vind je hier.

Lezing: Hij / Zij: Feminisme / Emancipatie toen en nu (20 oktober 2019)

In deze lezing laat oud-journalist Marscha van Noesel de stappen in het verleden op weg naar 'Gelijkheid' zien. Met zevenmijlslaarzen trekt ze door de geschiedenis, met haar boek 'Brood en Rozen' (Uitgeverij Drenthe 2015) als leidraad. Hierin komen Feminisme en Gelijke rechten en plichten voor iedereen aan bod. Ze laat zien hoe de diversiteit van de emancipatiebeweging er in het heden uitziet. Dit doet ze aan de hand van interviews met enkele mensen (de namen worden later bekend gemaakt). Zij vertellen over hun persoonlijke weg naar emancipatie.

Andere activiteiten in Drenthe

Tijdens deze maand worden er over al in het land georganiseerd. Een overzicht van alle activiteiten in de provincie Drenthe staan hier op een rij.