Erepenning van de gemeente Emmen voor Marchien Brons

Gepubliceerd op: 19 februari 2021 15:58

Marchien Brons heeft bij haar afscheid als directeur van Bibliotheek Emmen de erepenning van de gemeente Emmen ontvangen. Zij heeft ruim 45 jaar bij de bibliotheek gewerkt en heeft zich onder meer ingezet voor cultuur en het terugdringen van laaggeletterdheid in de regio. Met het ontvangen van de erepenning is Marchien Brons ook ereburger van de gemeente Emmen.

Marchien Brons heeft zich jarenlang met hart en ziel ingezet voor Bibliotheek Emmen. Sinds 2007 is zij directeur-bestuurder van Bibliotheek Emmen. ’’Marchien Brons heeft ervoor gezorgd dat de bibliotheek een fijne en toegankelijke plek is geworden voor iedereen. Waar je voor veel meer terecht kunt dan een boek lenen. Ze heeft veel werk verzet om inwoners te helpen, die moeite hebben met lezen en schrijven. Marchien heeft vanuit een persoonlijke enorme gedrevenheid voor lezen en taal de bibliotheek een centrale plek gegeven in de samenleving van Emmen’’, aldus burgemeester Eric van Oosterhout.

Meer dan boeken

Onder leiding van Marchien Brons heeft de bibliotheek stappen gezet in de ontwikkeling van klassieke uitleenbibliotheek naar een brede maatschappelijke bibliotheek die veel extra activiteiten organiseert. Hierdoor bereikt de bibliotheek een veel breder publiek dan enkel de boekenlezers. De bibliotheek biedt hulp en ondersteuning aan mensen die dat nodig hebben op diverse gebieden. Onder haar leiding zijn deze bibliotheekfuncties voor veel mensen dichtbij bereikbaar geworden door een netwerk aan bibliotheken en servicepunten in de gemeente Emmen.